Bijzondere aandacht voor akoestiek
De discotheek Versuz ligt op de terreinen van de Grenslandhallen in Hasselt en opende eind 2013 opnieuw de deuren. Bij de bouw was de technische uitdaging op het gebied van veiligheid, verlichting en geluid enorm. Er werd bijzondere aandacht geschonken aan de akoestiek. De zeer korte uitvoeringstermijn, nl. drie maanden en drie weken, maakte dit project extra bijzonder.
- Project:
- nieuwe discotheek Versuz
- Locatie:
- Hasselt (Grenslandhallen)
- Bouwheer:
- Club Entertainment BVBA
- Architect:
- abv+ architecten, Antwerpen
- Hoofdaannemer
- Mathieu Gijbels, Opglabbeek
- Vereisten:
- Brandveiligheid: veilige vluchtweg garanderen
- Geluiddemping
- Colt oplossing:
Duurzame structuur
Pieter Van Doorn, architect bij abv+ architecten vertelt: “Het hele idee voor het ontwerp van de discotheek is gebaseerd op de ervaring van de opdrachtgever en initiatiefnemer, Yves Smolders, zelf. Wij hebben zijn idee vertaald naar een gebouw binnen het vastgestelde budget.
Om te voorkomen dat je direct bij binnenkomst in de daadwerkelijke discotheek staat, is het gebouw in drie delen opgesplitst.
- De wachtende mensen onder de luifel komen binnen in de (ontspannings-) patio gelijkvloers en op de eerste verdieping.
- Hier is ook het restaurant gevestigd.
- Daarachter ligt de hypermoderne dansclub (1800 m²) waar 2300 mensen terecht kunnen en daar weer achter de Party Bunker, een aparte ruimte (800 m²) voor zo’n 800 personen. Voor speciale evenementen kunnen beide zalen als één grote zaal gebruikt worden. Sfeer is belangrijk. Daarom is het podium zo uitgevoerd dat het kan meebewegen met de drukte, waardoor het altijd gezellig druk is.
De structuur van het gebouw is duurzaam ontworpen. Onderdelen kunnen eenvoudig vervangen worden. Dat is ook nodig want de inrichting van een discotheek moet nu eenmaal om de zoveel jaren volledig veranderen. Het gebouw kan echter behouden blijven.”
Rook- en warmteafvoer
Voor de rook-en warmteafvoer is gekozen voor de rookluiken van Colt, type Firelight Duo in een stalen uitvoering en aan de binnenkant zwart gemoffeld. Deze rookluiken zijn voorzien van een geluiddempend paneel met een isolatiewaarde van R’w 49 dB. Aan het einde van de nacht worden de rookluiken ook ingezet om de zaal even te luchten.
Specifieke situatie
“We hadden hier met een specifieke situatie met betrekking tot de luchttoevoer te maken. We wilden geen sprinklers om te voorkomen dat bij loos alarm het publiek nat wordt. We moesten rekening houden met een groot compartiment en een balkon, terwijl de rooklaag toch hoog genoeg moest blijven om een veilige vluchtweg te garanderen. Colt heeft actief meegedacht in de oplossing. Die is gevonden in het aansturen van deuren waardoor de lucht/rook omhoog gestuurd wordt. Een CFD (Computational Fluid Dynamics) studie van Colt heeft de werking en ontvluchtingstijd aangetoond.” aldus Pieter Van Doorn.
Geluiddichtheid
Pieter Van Doorn: “Een belangrijke opgave was de geluiddichtheid van de discotheek. Om dit te bereiken hebben we een soort doos in doos gecreëerd met een buitenschil en een binnenschil. Dit vangt het geluid op. De servicefaciliteiten zitten rondom het gebouw en na de binnenschil komt pas de zaal. Om er zeker van te zijn dat het geluid aan de normen voldoet, hebben we een deskundig bureau dagelijks testen laten uitvoeren, ook om 3 uur ’s nachts. Het omgevingsgeluid werd daarin ook meegenomen. Dit was een onderdeel van de vergunning. De testen zijn positief uitgevallen.”