Rookluiken geïntegreerd in de lichtstraten
De Aertssen Group beschikt over een indrukwekkende nieuwe hoofdzetel met 70 000 m² magazijnen en 5 000 m² kantoorruimte in Verrebroek, aan de Antwerpse haven. Colt International plaatste het volledige rook- en warmteafvoersysteem en de lichtstraten in de magazijnen. De rook- en warmteafvoer werden in deze lichtstraten geïntegreerd. Een economische keuze, omwille van de enkelvoudige plaatsing en beperktere werkzaamheden.
- Project:
- hoofdzetel Aertssen Group
- Locatie:
- Stabroek, België
- Vereisten:
- Brandveiligheid:
tijd creëren om buiten te geraken bij brand en
zorgen voor veilige vluchtweg
- Brandveiligheid:
- Bouwheer:
- Aertssen Group
- Architect:
- Mertens-architecten (Stabroek)
- Hoofdaannemer:
- Cordeel (Temse)
- Colt producten:
- 263 rookluiken van het type ECO en I-ECO
- 1 578 lopende meter lichtstraat
- 3 400m² vast rookscherm
Van studie tot uitvoering
De inhouse studiedienst van Colt garandeert dat elk project uitgerust wordt volgens de regels van de kunst en met respect voor de actuele regelgeving. In dit project waren de ervaren ingenieurs alvast een troef. Enkele van de langste loodsen zijn voorzien van een rolbrug die van de ene tot de andere zijde reikt. Omwille van hun lengte moeten er rookschermen voorzien worden in het midden. Met de aanwezige rolbruggen was dat niet overal mogelijk.
“We zijn dit proactief gaan melden aan de brandweer. Inclusief een alternatief voorstel op basis van een gelijkwaardig veiligheidsniveau”, vertelt Patrick Janssens, Sales Manager bij Colt International. “Zij gaven ons mee dat we de afwijkingscommissie moesten contacteren. Onze ingenieur werkte een CFD-simulatie uit voor de FOD Binnenlandse Zaken. Dankzij de goede uitwerking en het nauwkeurige studiewerk werden de afwijkingen goedgekeurd.”
Natuurlijk RWA-systeem
De installatie van Colt zorgt ervoor dat aanwezigen op een veilige manier kunnen worden geëvacueerd als het brandt. Dat betekent: zonder rook en in een aanvaardbare temperatuur. Het is dus zaak om de rooklaag voldoende hoog te houden en de warmte op een efficiënte manier af te voeren. Bovendien geeft het de brandweer beter zicht en daarmee ook meer kans om de brandhaard te detecteren en gericht te blussen.
Voor de site van Aertssen viel de keuze op een natuurlijk RWA systeem. In tegenstelling tot een mechanische installatie werkt dit op basis van de thermische krachten van de rook. Om de rookafvoer vlot te laten verlopen, zijn de grote gebouwen gecompartimenteerd door middel van rookschermen.
De rookluiken zijn standaard drie meter van lengte en Colt plaatste er enkele honderden. Dit was een grote werf. Hoeveel schermen en units Colt plaatst, hangt af van de wettelijke normen en de studie van Colt. In fase I en II kwam dit samen op 263 rookluiken van het type ECO en I-ECO, 1 578 lopende meter lichtstraat (EPB en niet-EPB) en ongeveer 3 400 vierkante meter vast rookscherm. Voor de derde bouwfase is Colt ook al aangesteld voor de rook- en warmteafvoer.
90 jaar ervaring
Colt ontstond in 1931 in Groot-Brittannië. Die 90 jaar ervaring maakt het bedrijf een gewaardeerde en betrouwbare bouwpartner, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Colt weet als geen ander hoe belangrijk een goede RWA is. Preventief – om te voorkomen dat kleine branden escaleren – en vooral ook op vlak van veiligheid voor medewerkers en voor hulpverleners. Bovendien weet Colt de normen en studies probleemloos in praktijk om te zetten. Colt denkt met zijn klanten mee van bij het begin van hun project en biedt volledige ondersteuning in elke fase. Van ontwerp en aanbesteding tot uitvoering, installatie en oplevering.
Editie: Bouwen aan Vlaanderen - nr. 5 2020
Tekst: op basis van Stephanie Demasure
Beeld: Mertens-architecten en Colt International nv